Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

DIORAAMAT

 Lappeenrannan kenttä 17.6.1944 Mittakaavassa 1/48 

Kyseessä ovat Messerchmitt 109 Bf G-2 koneet, MT-229 ja MT-227. Koneilla lensivät Ltn. Lauri Nissinen (Mannerheim-ristin ritari) sekä Ltn. Urho Sarjamo. Tuona kyseisenä päivänä oli ollut jo suurhyökkäys käynnissä, niin maalla kuin ilmassa, ja eri kentiltä lähtivät koneet torjumaan niitä. Lappeenrannassa oli muiden koneiden lisäksi Nissisen ja Sarjamon koneet. Kohtalokkaalla lennolla puna-armeijan pilotti ampui siiven irti Sarjamon koneesta, minkä seurauksena ohjauskyvytön MT-227 putosi pilvien lävitse osuen suoraan Nissisen MT-229-koneeseen. Koneet syöksyivät maahan ja molemmat lentäjät menehtyivät.

 

Tämä dio kuvaa lentoonlähtöpäivää 17.6.1944. Dioraaman suunnittelu alkoi marraskuussa 2016 ja se valmistui 1,5 kuukaudessa. 

Dioraama on sijoitettu Kaarteen sotamuseoon Lohjalle, vitriiniin missä on Lauri Nissisen Mannerheim risti numero 69. Dioraama on sijoitettu Kaarteen sotamuseoon Lohjalle, vitriiniin missä on Lauri Nissisen Mannerheim risti numero 69.

Messerschmitt Bf 109G-6 Ltn, Laitinen MT-441, mittakaava 1/24

Moniosaiseen Suomi-dioraamaan kului lähes 200 tuntia ja työn valmistuminen kesti hieman yli vuoden. Välillä tuli rakennettua muutakin, mutta kun aikaa oli ylimääräistä, käytin sen tähän dioraamaan Työ sisältää Messerschmit Bf 109G-6-lentokoneen, Opel Blitz kuorma-auton sekä 4 figuuria (lentäjän, kaksi mekaanikkoa ja kuorma-auton kuljettajan).

Juustila-Portinhoikka 1/35

 

Kolmas panssarivaunukomppania lähti vastahyökkäykseen 25.6.1944 Juustilasta kohti Portinhoikkaa. Useita vihollispanssareita oli murtautunut pitkälle rintamalinjan taakse. 11 tunnin aikana T34-76 Sotka, ampujanaan Reino Lehväslaiho ja ajajanaan Matti Virtanen tuhosi ja pysäytti seitsemän vihollisen panssaria. Ensimmäinen panssari tuhottiin jo heti alussa Juustilan peltoaukeiden suoran lopussa: mutkan takaa täyttä vauhtia kohti ajanutta Sotkaa luultiin ensin omaksi vaunuksi. Kohtaus on hienosti dokumentoitu Tali-Ihantala -elokuvassa ja Reino Lehväslaihon kahdessa kirjassa. Suomalaisista vaunuista kaikki ovat alkuperäisinä näytteillä: Majuri Mikkolan komentovaunu T50 ja "Klimi" Parolan Panssarimuseossa.

 
Tämän kertomuksen pohjalta on rakennettu dioraama,  jossa on 5 panssarivaunua ja figuureita. 
Dion tankit T-34-85 2 kpl, T-34-76, KV-1 ja T-50.

Bristol Blenheim BL-200 1/72

Käytyäni Keski-Suomen ilmavoimamuseolla, vaikutuksen teki perusteellisen kunnostuksen läpikäynyt Blenheim, tunnukseltaan BL-200. Näitä Bristol Blenheimin pommikoneita oli Suomella yhteensä melkein 100 kpl. Aihioksi tähän BL-200:n rakentamiseen valitsin Airfixin Blenheimin ja mittakaavaksi 1/72. Rakennussarjan valmistajan nimi oli juuri se sama, kuin 7-vuotiaana rakentamani lentokoneidenkin, Airfix. Työ eteni aloituksesta hyvää vauhtia ja tuntimäärä mitä käytin päivässä oli 2-3 h. Kone tuli valmiiksi vajaassa kahdessa viikossa.

Alustan mitat ovat 25 cm x 35 cm.